Sivut

sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Hahtuvapallot


Rakastan voikukkia, jotka keväällä upeina keltaisina ryhminä kaunistavat maisemaa. Ne viihtyvät joutomailla rikkaruohona. Nopeasti ne tukahduttavat muut kasvit ympäriltään kasvamalla ruusukkeina. Juuri siksi niistä ei taida kukaan tykätä omalla pihalla.  Sitä paitsi maitiaisneste on inhottavaa, kun se muuttuu mustaksi jalkapohjissa eli ei voi kulkea paljain jaloin.
Me suomalaiset emme osaa vielä hyödyntää niitä ravinnoksi, vaikka esim. Keski-EU:n alueella niitä viljelläänkin.
Voikukkaa sanotaan sängynkastelijaksi, ehkä siksi, että se lisää virtsaneritystä. Se alentaa verensokeria ja huonoa kolesterolia, estää myös kasvaimia ja tulehduksia, joten vielä ehtii vaikka kuivattamaan voikukan lehtiä teetä varten.

Harvoin tapaa voikukan höytyväpalloja samassa kasvissa yhtäaikaa näin paljon. Tänään osui kohdalle. Tällä hetkellä niitä ei enää ole, sillä äskettäin alkoi tuulla, tuli ukonilma ja satoi rankasti. Lähistöllä on sitten ensi vuonna paljon, paljon kauniita keltaisia kukkia. 
3 kommenttia:

JLe kirjoitti...

Onnistunut kuva - itse tykkään kanssa voikukista, ja vaikka keltainen onkin kiva, niin nämä hahtuvat tuovat paljon kivoja muistoja Pispalasta - näitä oli kiva puhallella kilpaa!

HanneleKristiina kirjoitti...

Löytipä tässäkin asiassa samnlainen . Olen myös voikukkien ihailija, mutta aika usein san siitä kuulla;)
Hieno kuva.

Sulo Heinola kirjoitti...

On kyllä hieno voikukkaryhmä!